10 februari 2010

Ful av Scott Westerfeld

Ful är första delen av hittills tre av författaren Scott Westerfeld.
I Fulingstan bor alla ungdomar under 16 år. På sin sextonde födelsedag genomgår alla den stora förvandlingen till snyggingar och därmed kan man få flytta till Snyggingstan, en plats där alla hela tiden är lyckliga och livet är en stor fest.
Tally ser fram emot sin födelsedag. Äntligen ska hon få byta ut sin krokiga näsa, sina oformliga ögonbryn, stora läppar och allt annat som gör att hon inte passar in i snyggingmallen. Och så ska hon ju flytta till Snyggingstan och bli så där härligt bubblig tillsammans med sin bästa kompis Peris som redan genomgått förvandlingen.
Men så kommer hon i kontakt med Ellie som berättar om en värld utanför Snygginstan. Ellie talar om ett samhälle som kallas Smoke och som är skapat av ungdomar som vägrat forma in sig i mallen. Hon tänker bege sig dit och vill att Tally också ska följa med men Tally är tveksam. Hon har ju verkligen sett fram emot sin 16-årsdag. Deras planer tar dock en oväntad vändning när Tally hamnar i klorna på Speciella omständigheter, en skrämmande myndighet. Tally ställs inför ett ultimatum: antingen följer hon med Ellie och agerar spion åt Speciella omständigheter som vill störta Smoke eller så får hon fortsätta vara ful.

På författarens hemsida står att läsa att det finns en fjärde del av serien, en roman som i original heter Extras och som berättar historien från en annan synvinkel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar