20 maj 2010

Barnvaktstips för tonåringar 1

Om du skall sitta barnvakt kommer här ett underbart boktips!

När popcornen är slut och man brottats klart med tandborsten återstår bara att greppa bilderboken När Siv sover vilse av Pija Lindenbaum. Den handlar passande nog om när lilla Siv sover över hos kompisen Cerisia för allra första gången. Självklart går den fint att läsa om du är hemma hos någon annan och passar en sisådär 5-6 åring.

Det luktar märkligt med messmör i hallen och serveras gul mat som Siv aldrig smakat förut. Storebrorsan med sin dundrande stereo känns sådär spännande cool, medan bulan som Cerisias hund har som en stor bliffa mitt på nosen ser rätt läbbig ut. Timme för timme närmar sig läggdags och lampan som tydligen måste vara släckt fast Siv önskar den vore tänd hela tiden! Men det spelar nog ingen roll, för natten blir bra underlig i vilket fall som helst...

Genomläskigt blir det däremot aldrig, vilket gör boken så bra just när man inte vill göra bort sig som barnvakt. Allt blir tokroligt och lagom vrickat. Bilderna är klatschig färgglada och man blir lätt full i fniss ju mer man tittar på dem. Slutrepliken sitter som en smäck och är bland de roligaste jag läst!

Ps. Lycka till, förresten...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar