22 juni 2010

Baristas av Denise Rudberg

Vad är egentligen en "barista"? Jo, det är ett slags bartender som tillreder kaffedrinkar av olika slag. Namnet kommer från Italien, där kaffekulturen är högt utvecklad. Och som titel på den här boken passar det utmärkt eftersom allt kretsar kring en nyöppnad italiensk kaffebar vid Stureplan i Stockholm.

Berättelsens huvudpersoner - gymnasiekillarna Nicolas, Ruben och Ludvig - behöver alla ett extraknäck. På olika sätt snubblar de in på Pronto, som kaffebaren heter, och får jobb där. Men boken utspelar sig ändå inte så mycket på kaffestället - det här är ju bara första delen i en serie - utan för det mesta på killarnas hemmaplan. Man får lära känna dem, deras livssituationer, glädjeämnen och svårigheter. Det de alla har gemensamt är att de kommer från ganska välbärgade miljöer i stockholmsområdet: Djursholm, Östermalm och Norrmalm. Annars är de rätt olika som personer. Även om man i en viss ålder kan ha likartade problem, som kärleken, plugget och relationerna till sina föräldrar.

Baristas är ingen "viktig" bok. Den tar i och för sig upp ämnen som bl.a. skilsmässa och utanförskap, men inte på ett sätt som gör att man stannar upp i läsningen för att tänka eller känna efter. Däremot är Baristas en underhållande bok! Jag hade en trevlig stund tillsammans med killarna på Pronto och blev helt klart lite nyfiken på fortsättningen. Det är ett bra betyg på en bok, tycker jag!




Kolla om boken är inne

Denise Rudberg har tidigare skrivit en populär bokserie under namnet Tillsammans. Kolla in den om du gillar Baristas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar