15 juni 2010

Du är en gräslig man, herr Grums av Andy Stanton

En fantastisk tokigt rolig bok i en stil som påminner om Roald Dahls och Ole Lund Kirkegaards böcker. Det var länge sen jag skrattade så mycket.

Herr Grums bor i Stora Pimplarby och det är en by som är full av en massa mer eller mindre konstiga personer. Herr Grums själv är just en sådan där vresig gammal gubbe som du tänker på när du tänker på en vresig gammal gubbe. Om du skulle gå in i hans hus skulle du få en chock över hur stökigt och äckligt det är. I alla fall om du jämför med hans trädgård som faktiskt är den finaste trädgården i hela Stora Pimplarby. Detta beror inte på att herr Grums älskar att påta och fixa i trädgården utan för att om han inte gör det så kommer det en arg liten älva och slår honom i huvudet med en stekpanna.

När så en dag, den av nästan alla omtyckta, hunden Jack bestämmer sig för att böka runt i herr Grums trädgård så bestämmer han sig för att nu får det vara nog! Hunden ska dö! Men så lätt ska han inte få det, visar det sig.

Många roligheter göms i utformandet av själva texten i den här lättlästa boken. Trots det är det här är en bok som passar alldeles utmärkt för högläsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar