11 juni 2010

The Wee Free Men av Terry Pratchett

"You can't grow a good witch on chalk. The stuff's barely harder than clay." säger Miss Tick när hon först anar att det kan finnas en häxa på kalkstenskullarna, the Chalk, där mystiska saker just börjat hända. En annan värld håller på att krocka med människornas verklighet.

Tiffany Aching, nio år gammal, har nyligen bestämt sig för att hon ska bli häxa när hon blir stor. Och det beslutet kan hon ha nytta av när hennes lillebror Wentworth blir kidnappad av the Queen of the Fairies och hon måste ge sig in i dimman för att stjäla honom tillbaka. Hon har ett vapen (en stor stekpanna) och en magisk bok (hennes farmors bok om fårens sjukdomar). Och så har hon sällskap av the Nac Mac Feegle, the Wee Free Men, små blå "pictsies" som blivit utkastade ur älvriket "for being Drunk and Disorderly". Men i älvdrottningens rike är det bra att ha sällskap av folk som kan ta sig in var som helst - och komma helskinnade ut igen.

Terry Pratchetts böcker vinner en hel del på att läsas på engelska. De är fulla av ordvitsar som är svåra att översätta ordentligt till svenska, och det här är en av de bättre han skrivit.

Ett litet tips: Om Nac Mac Feegles skotskliknande språk är svårt att tyda - prova att säga orden högt. Då hörs det vad de betyder.

Det finns tre böcker till om Tiffany: A Hat Full of Sky , Wintersmith och I Shall Wear Midnight.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar