13 augusti 2010

Så funkar-böckerna av Johanna von Horn


...och förstås pedagogiskt, informativt och roligt illustrerade av Jonas Burman.

Runt omkring oss används olika uppfinningar dagligen. De är så självklara att vi knappt tänker på dem längre. Men så tittar man plötsligt nogrannare på en detalj och funderar. Här måste någon ha tänkt till. Ta bara nyckeln och låset som går till huset du bor i. Varför har nyckeln piggar? Hur fungerar låset. Har man alltid använt sig av nyckel? Har man alltid låst sin dörr?

Kom in i huset - så funkar det och Staden - så funkar den är fulla av grejer, maskiner och mockapärer som gör livet lättare att leva. Lås, TV, dammsugare, hissen, rulltrappan och trafikljuset. Allt finns förklarat i dessa två böcker. Och mycket mer!

I Huset-boken får man följa utvecklingen av varje uppfinning och hur den funkar. Man känner sig som ett geni efteråt. I Staden-boken får man veta häftiga detaljer. Vet du förresten hur man en tornkran byggs upp så högt i luften? Har du tänkt på att bandet man håller sig i när man åker rulltrappa går lite snabbare än den man står på? Det står inte varför men tänk själv: visst är det bättre att ramla framåt än bakåt när man åker uppför en rulltrappa?

Det här är superhäftiga, smarta böcker som gör allt lätt att förstå. Kom in i huset finns nu även på arabiska och heter Tafaddal ila al bayt-hakadha yamalu al bayt. Så grymt bra är den.

Kolla om böckerna finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar