16 augusti 2010

Tusen gånger starkare av Christina Herrström

Boken handlar om tjejen Signe som går i nian. Signe är tystlåten och blyg och säger aldrig något på lektionerna. I hennes klass är det de bråkiga killarna och den populära tjejen Mimi som styr. Men allt förändras när en ny tjej börjar i klassen, Saga.

Saga är stark och orädd. Hon vågar ta plats och överrösta killarna. Hon ser det som en självklarhet att hon ska ha lika mycket plats som alla andra.

Till en början tycker lärarna att det är bra. De brukar alltid säga åt tjejerna att de ska försöka vara mer som killarna, vara mer framåt och ta mer plats. Men när Saga får tjejerna att börja göra just det blir det kaos i klassrummet.

Tjejerna börjar prata rakt ut på lektionerna, de försöker överrösta varandra, går från bildlektionen utan att städa efter sig, och de försöker inte längre lugna ner de stökiga killarna. Hela ordningen i klassen är rubbad och lärarna är inte längre lika glada att tjejerna har börjat ta plats.

Det här är en bok med mycket att fundera och diskutera kring. En viktig bok som väcker frågeställningar om varför vissa saker är som dom är och vad man kan göra för att ändra på det.

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar