02 september 2010

Darlah - 172 timmar på månen av Johan Harstad

Den norska science fiction/skräckboken Darlah skulle egentligen kommit på svenska 2009 men blev försenad. Men för att använda det gamla talesättet: den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Nu får vi äntligen läsa den rafflande och spännande historien om de tre ungdomarna som får chansen att åka till månen i NASAs senaste rymdprojekt.

NASA pratar alltså om att åka till månen igen. Ingen har gjort det på 40 år men nu är det dags. För att skrapa ihop pengar gör de en pr-kupp. De går ut med en internationell tävling. Tre ungdomar mellan 15 och 18 ska få följa med på resan. Det är bara att anmäla sig. Boken följer sedan ton-åringarna Mia från Norge, Midori från Japan och Antoine från Frankrike.

NASA ruvar dock på en förfärlig hemlighet. Orsaken till att man slutade med sina månresor på mitten av 70-talet var att man stötte på något på månen. Det var en varelse, en typ av ondska som man chockartat flydde ifrån. I hemlighet hade man skapat rymdbasen Darlah2 på månens baksida men den lämnades öde i all förvirring. Det är på Darlah2 astronauterna ska tillbringa över sju dygn. Resten av världen är avundsjuka på Mia, Midori och Antione men det skulle de inte vara om de kände till sanningen.

Darlah är en oväntad pärla till bok som är värd all läsning den kan få. Så ta er till biblioteket och leta upp boken. Att blicka upp mot månen kommer aldrig bli sig likt.

Kolla om boken finns inne

1 kommentar: