04 oktober 2010

Hönshjärnor av John Yeoman

Ett hönshus, två virriga hönor och en äventyrslysten kaja. Kan det bli en historia av det? Självklart, och vilken historia sen!

Klara och Flora bor tillsammans med två andra hönor i en liten bur i ett hönshus. Där har de det bra. Maten kommer serverad på ett rullband framför näbben på dem, det är alltid varmt och skönt och om de har riktig tur kan de till och med sträcka ut ett ben eller en vinge när det är dags för morgongymnastiken.
Men en dag kommer en kaja på besök i hönshuset och han lyckas öppna Klara och Floras bur eftersom han tror att låsknappen är något fint som han kan ta. Efter lite övertalning lyckas han få med sig Klara och Flora ut i världen utanför hönshuset. Hönorna är alldeles förvånade över att marken känns så konstig att gå på och när kajan föreslår att de ska flyga tycker de att han är alldeles galen. Tänk om de skulle slå huvudet i taket?

Hönshjärnor (1994) får mig att skratta varje gång jag läser den och jag kan riktigt se Klara och Flora framför mig när de är ute på sitt livs äventyr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar