24 januari 2011

Synvilla av Karina Berg Johansson

Synvilla (2010) är en av de starkaste berättelser jag läst på länge. Jag blev fast direkt, och kan fortfarande inte släppa boken ur tankarna.

Detta är Samuels berättelse. Samuel har alltid varit en outsider, hans mamma tyckte också att han var anorlunda. Innan hon dog sökte hon psykologhjälp åt honom, men det hade ingen större effekt. Nu har Samuel tröttnat på att vara annorlunda, tröttnat på att leva.

Med hårdrock på högsta volym i iPoden och en kniv i en av fickorna på den långa rocken går han ombord på Gotlandsfärjan. Det är sista skolveckan i nian och klassen ska äntligen få åka på den efterlängtade klassresan till Gotland. För Samuel ska det här bli sista resan någonsin, han tänker ta sitt liv. Men under vistelsen händer det saker som gör att han börjar fundera över sitt beslut...

Gruppdynamiken i klassen skildras på ett lysande sätt, likaså de oseende lärarna, som väljer att bekräfta elevernas roller i klassen istället för att se vad som verkligen pågår. Berättelsen fångar från första stund och släpper inte förrän på sista sidan, om ens då.

Kolla om boken finns inne

1 kommentar:

  1. Jag håller med, det här är en jättebra och spännande sträckläsarbok!

    SvaraRadera