04 februari 2011

Född till hjälte av Rick Riordan

Född till hjälte är den första av 5 böcker som handlar om 12-årige Percy Jackson. Den har 422 sidor.
En bok man definitivt ska ta sig tid till att läsa!
Gillar du fantasy, äventyr, och spänning? Vänta inte!

Percy har ADHD och Dyslexi, och har svårt att stanna kvar på en och samma skola i mer än ett år. Han vet inte vem hans far är, och hans styvfar Gabe är inte en utav de bästa.

Under ett besök på ett museum, ser han Mrs Dodds, hans mattelärare, förvandlas till ett monster. Senare vet han inte om han har sett i syne. Vilket hans vän Grover och hans lärare Mr Brunner påstår att han gjort.
Sommarlovet börjar. Percy och hans mamma hyr en stuga vid havet utan att Gabe följer med. Men lugnet varar inte länge. Ett oväder bryter ut på natten och plötsligt bultar det på dörren. Där står Grover. Men något är annorlunda. Han har klövar. Grover är förföljd och förföljarna vill egentligen åt Percy. De måste genast ge sig av. Percys mor och Grover tycks veta allt. Själv är han väldigt förvirrad.

På väg till halvblodslägret, en sommarkoloni för halvblod där Percy ska bli skyddad, blir de jagade av en minotaur. Efter en svår olycka där Percys mor försvinner och Percy själv hamnar i koma vaknar han upp på halvblodslägret. Där träffar han Annabeth och Luke. Samt Mr Brunner, som egentligen heter Keiron och som inte är den Percy tidigare trott. Han får reda på att hans far är Poseidon och att han Percy har blivit anklagad för att ha stulit Zeus åskvigg.
Och att allt är mycket farligare än han tidigare trott. För att bevisa motsatsen åker han, Grover, och Annabeth för att söka efter åskviggen. Och för att förhindra ett krig mänskligheten aldrig skådat samt för att få tillbaka Percys mor. För Percy börjar ett äventyr han sent skulle glömma.

Boken är skriven i jagform där Percy berättar om allting. En bok man mycket motvilligt lägger ifrån sig.
Född till hjälte finns även som film, Percy Jackson och Kampen om åskviggen. Som vanligt är det mycket som inte stämmer in med boken, men jag rekommenderar ändå att man ser den!

De andra delarna heter: Percy Jackson och monsterhavet, Percy Jackson och titanernas förbannelse, samt två delar som fortfarande inte finns på svenska: Percy Jackson and the battle of the labyrinth och Percy Jackson and the last Olympians.

Skrivet av Mikaela, gästbloggare och praktikant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar