31 mars 2011

Ville Vilse av Carina Wilke

Ville tycker om att bestämma, han gillar när han kan få andra att göra som han vill. Han har blivit bra på det. Det är bara en person som fortfarande säger emot honom, Liv heter hon.

Ville tycker att det är jättejobbigt att hon inte gör som han vill och att hon inte verkar bry sig om vad han säger. Så han försöker ännu mer, han retar henne, hittar på tävlingar som han hoppas att hon ska förlora och försöker få henne ledsen genom att vara taskig.
En dag lurar han henne på lekplatsen så att hon ramlar och slår sig ordentligt. Det kommer blod och Liv blir ledsen. Men Liv bestämmer sig för att visa Ville någonting. Hon tar honom med till sin värld. Plötsligt känner han sig inte så säker längre. Ville se en ny sida av Liv och så småningom en ny sida av sig själv...

En väldigt färgglad bilderbok om att vara olika och om hur vi behandlar varandra, naturen och oss själva.

Efter att själva berättelsen är slut följer en text om vad det var Ville fick lära sig av Liv. Om jämställdhet, jämlikhet, att må bra, känslor, mobbning och miljö.

Boken kan passa bra att läsa högt ur i till exempel förskolan och diskutera tillsammans kring det man läser. Den kan också bara vara en fastasifull historia att läsa hemma. Men förhoppningsvis väcker det tankar och lust att prata även hemma.

Kolla om boken finns inne!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar