28 september 2011

Pojkarna av Jessica Schiefauer

Kim, Bella och Momo är bästa kompisar. På dagarna är de vanliga 14-åriga tjejer med kroppar som växer och ändras. De får stå ut med en hel del kränkningar, tafsande och kommentarer från killarna på skolan. På kvällarna hänger de ofta i Bellas växthus, där de leker maskerad och klär ut sig. Växthuset blir som en frizon. Där kan de vara sig själva och vara så barnsliga de vill.

En dag växer en ny sorts blomma upp i Bellas växthus. Den är stor och ståtlig med trumpetformat huvud. I en av sina lekar tar flickorna nektar från blomman och blandar det i en dryck. När de dricker brygden händer det något magiskt -de förvandlas till pojkar.

Som pojkar blir de bemötta på ett helt annat sätt. De kan röra sig i staden med en ny frihet och slipper killarnas blickar på sig. I sin pojkkropp träffar Kim en kille som heter Tony. Han är våldsam och farlig men har en stark dragningskraft på Kim. Kim blir förälskad i Tony och dras in i hans destruktiva värld.

Pojkarna (2011) är en fascinerande bok som ger mycket att fundera vidare kring. Vad är det som avgör vilket kön vi tillhör? Finns det på insidan eller utsidan? Hur skiljer sig tjejers värld och möjligheter från killars?

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar