09 november 2011

Hur svårt kan de va? av Anna Knutsson och Ann-Christine Magnusson

Författarna till Hur svårt kan de va (2011) tilldelades Bokjurypriset 2009 för sin bok Ingen ser dig. Ett mycket bra val som gjorde att jag blev jättesugen att läsa deras nya bok. Trots att den inte är lika spännande och dessutom vänder sej till äldre ungdomar än den tidigare boken, är den mycket bra.

Bokens tre huvudpersoner Edith, Julia och Daniel har gått i samma klass i åtta år. Trots det känner de inte varandra särskilt bra, Edith är den som alltid har varit utanför, Julia är den som alla härmar och vill vara med, Daniel umgås hellre med äldre gymnasiekompisar än med sina klasskompisar.

Första dagen i nian talar läraren om att Björn, klassens mobbningsoffer är i Florida med familjen. Ingen bryr sej särskilt mycket, det har de ju aldrig gjort, utom när de vill jävlas med någon som inte ger igen. Den enda som någonsin har brytt sej är Daniel, men det var länge sedan. De lekte ofta tillsammans när de var yngre.

En dag råkar Daniel se Björn gå in på BUP (Barn och ungdomspsykiatrin) när han går förbi, det verkar konstigt, han ska ju vara i Florida! Daniel råkar nämna vad han sett för Julia, som berättar för den efterhängsna Edith. Mysteriet med Björn gör att de tre börjar träffas, och bestämmer sej för att hjälpa Björn.

Edith, Julia och Daniel turas om att berätta, att ge sin syn på vad som hänt. Det är intressant att se hur olika personer kan uppleva samma händelser så olika. Vad är det egentligen som har hänt Björn?

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar