15 februari 2012

Kampen om Järntronen av George R. R. Martin

Västeros, eller ”De sju konungarikena” är ett medeltida rike där mord och intriger är vardagsmat. Giriga, ärelystna och makthungriga personer vill alla få sin vilja fram och det förstår ju vem som helst att det inte kan sluta i något annat än ett fasansfullt krig. Kampen om Järntronen är därför ett mycket passande namn.

Vi får följa allt detta ur åtta personers synvinkel och fem av dem tillhör familjen Stark, en mäktig ätt som har sitt säte ”Vinterhed” uppe i norr. En dag kommer kungen Robert och hans följe och hälsar på och kungen befaller lord Eddard Stark att bli hans hand och rådgivare efter den förre handens död. Men samtidigt får hans hustru Catelyn ett brev där det står att den förre handen blev mördad och av ingen mindre än drottningen själv. Eddard ger sig iväg tillsammans med kungen för att ta reda på sanningen men vad som väntar honom i huvudstaden hade han aldrig kunnat föreställa sig. Utöver Eddard och Catelyn får vi också följa tre av deras fem barn och deras öden samt Eddard Starks oäkting Jon Snö. Dessutom får vi se vad drottningens egen bror, dvärgen Tyrion, råkar ut för och hur en av ”dummingarna” ser på det hela. Men inte nog med det för på andra sidan havet lever prinsessan Daenerys och hennes bror Viserys i exil och vad ingen vet är att de samlar ihop en armé för att ta tillbaks riket de tycker rätteligen är deras…

Kampen om Järntronen är en oerhört detaljerad bok med både ett appendix där man får lite bakgrundsinformation om de olika ätterna och en karta över riket. Genom att man får följa många olika personer får man en känsla av att det inte finns någon som är riktigt ond eller någon som är riktigt god. Boken är full av färgstarka karaktärer, fängslande livsöden och kloka visdomsord och trots att den är 716 sidor lång så går den snabbt att läsa.

Kampen om Järntronen är den första boken i en serie av sju och fyra har blivit översatta till svenska. Serien har också blivit grunden för den framgångsrika amerikanska TV-serien ”Game of Thrones”.


tipsat av gästbloggaren Samuel Hertsberg Åsander, 14 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar