24 april 2012

Ett hus utan speglar av Mårten Sandén


Hela släkten bor hos den döende gamla Henrietta. Stämningen är tryckt, sorglig och irriterande. Alla går och väntar på att Henrietta ska gå bort. Thomasine tycker att det stora huset är spännande men hennes pappa är mest hos sin döende farmor. För att få tiden att gå så leker Thomasine i huset. Under en kurragömmalek så försvinner tystlåtna Signe. När Signe dyker upp igen är hon annorlunda; hon är glad och pratar högt och mycket. Något har hänt.

Signe visar Thomasine en garderob full av speglar. Någonting händer och plötsligt så är de i ett hus som ser likadant ut fast spegelvänt. Där träffar de den lilla flickan Hetta.

Ett hus utan speglar (2012) är en mystisk och spöklik historia. Den påminner mig om känslan jag fick när jag läste Ingelin Angerborns Sorgfjäril. Henriettas barn (Thomasines pappa och faster) påverkas olika av att hon är döende. De andra i huset påverkas av pappans sätt att inte synas till och fasterns ilska. Det är intressant att se hur olika människor reagerar när något viktigt händer.

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar