03 april 2012

Vinter i Mumindalen av Tove Jansson

I den här boken får vi läsa några kapitel som är tagna ur boken "Trollvinter" av Tove Jansson.

Det handlar om Mumintrollet som vaknar ur sin vintersömn och inte kan somna om. Han känner sig alldeles ensam och övergiven och utomhus ser allting underligt ut. Allt är täckt av kall, vit snö. Inget är sig likt i Mumindalen och det finns konstiga varelser där som man inte ser på sommaren. Men Mumintrollet behöver inte vara ensam så länge, för han stöter snart på Lilla My, Too-ticki och "ekorren med den vackra svansen".

"Vinter i Mumindalen" är liksom de andra böckerna om Mumindalen en härlig, fantasifull, lite läskig och mycket rolig bok. Den passar perfekt som högläsning, för här finns mycket både för den unga och den vuxna läsaren. Vad sägs om citat som dessa:

"I Muminhuset gick alla klockorna. Mumintrollet hade dragit upp varenda klocka i hela huset för att känna sig mindre ensam. Eftersom tiden ändå hade tappat bort sig satte han dem på olika klockslag -kanske något var det riktiga."

"Då gick han bort till mammans säng och viskade en fråga i hennes öra. Hon suckade och rullade runt ett varv. Mumintrollet viskade igen. Då svarade mamman i sömnen, djupt ur sin kvinnliga förståelse för allt som bevarar traditionen: Sorgband... de finns i min garderob... högst upp... till höger... Sen sjönk hon in i sin vintersömn igen."

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar