12 november 2012

Rör mig inte! av Tahereh Mafi

Juliette har en förbannelse gåva. Hennes beröring dödar. Hela hennes uppväxt har folk hatat henne varit rädda för henne. Juliette känner sig som ett monster vill bara att någon gillar henne.

När boken börjar har Juliette varit inlåst i en cell i 264 dagar. Hennes föräldrar blev både glada och lättade när hon blev inlåst. Sedan dess har hon inte haft någon mänsklig kontakt, förräns nu. Återetablissemanget, de som tagit över samhället efter miljökatastrofen, vill använda Juliettes krafter som ett vapen mot rebellerna. Så plötsligt sitter en kille i hennes cell. En kille!

Rör mig inte (2012) av 24-åriga Tahere Mafi är första delen i en trilogi om ett framtida samhälle som har kollapsat av människornas utnyttjande av naturens resurser. Dessa hemska framtidshistorier, dystopier, har varit populära ett tag, i och med succén med Collins Hungerspelstrilogi. Vad gör då Rör mig inte till något du ska läsa? Jo, Juliette kämpar för att inte bli galen; hon kämpar för att tänka klart och att inte låta alla andras syn på sin förmåga förmörka sina tankar. Hennes tvångstankar som hon försöker komma ifrån visar sig i överstrukna meningar. Varje gång de dyker upp så sitter man på helspänn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar