03 december 2012

Överlevaren Isaq av Boel Werner


Överlevaren Isaq (2012) är en spännande och lättläst bok om 16 åriga Isaqs flykt från ett krigshärjat land. Området där familjen bor har alltid varit oroligt, det har varit inbördeskrig, attentat, bombningar, kidnappningar och konflikter av olika slag. Isaqs föräldrar har försökt skapa någon sorts trygghet och framtid för sin familj, men det har varit svårt i det kaotiska läget i området.

Plötsligt en kväll kommer de, männen som har tagit makten i landet. De fångar Isaq och siktar på honom med pistol. De vill hämnas eftersom Isaqs pappa har lurat dem att tro att han är på deras sida. De har skjutit pappan och tänker tvinga Isaq att bli soldat. Efter att ha misshandlat Isaq till medvetslöshet kastar de in honom i ett tält, men han lyckas ta sej loss ur repen och flyr ut i mörkret. Innan han togs tillfånga hörde han tre skott, och han tror att mamman och småsyskonen träffades när de försökte fly. Han måste bort från trakten, annars kommer han att bli dödad.

Så börjar berättelsen om Isaqs flykt från krig och förtryck. Under den långa och mödosamma resan träffar han en annan kille som är i samma situation, och de bestämmer sej för att försöka ta sej till England. Men inget blir som de tänkt, och efter åtta veckors flykt hamnar Isaq i Sverige, men utan Nabi som dör under flykten.

Ytterligare en läsvärd och spännande bok om ensamkommande flyktingbarn!

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar