25 januari 2013

Divergent av Veronica Roth

Divergent (2012) är första delen i en ny spännande trilogi i samma genre som Hungerspelen som redan nu har blivit otroligt populär i USA och är på väg att bli film.

I ett framtida Chicago bor Beatrice. Ett hemskt krig är över och samhället har delat upp sig i fem olika grupper som har sin tro på hur man ska leva för att förhindra ett nytt krig: De ärliga, De osjälviska, De tappra, De fridfulla och De lärda. Beatrice har växt upp bland de osjälviska men känner att hon inte passar in. När Beatrice fyller sexton så får hon göra ett test som ska visa var hon passar bäst men testet visar på en divergens, hennes resultat stämmer inte överens med någon av grupperna. Testet är ändå bara en hänvisning och Beatrice väljer till slut att leva med de tappra. Men vad hon inte hade räknat med är att de tappra har svåra inträdesprov och om hon inte klarar dessa så hamnar hon på gatan bland de falanglösa, samhällets bottenskrap.

Divergent har ett rasande tempo med många spektakulära delar. Det har kommit många böcker i Hungerspelsgenren (dystra framtidsvisioner, dystopier) men jag tycker personligen att den här boken är den som är mest lik Hungerspelen både i berättarstil och lästempo. Fortsättningen Insurgent (engelsk titel) kommer på svenska under 2013.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar