01 februari 2013

Eragon av Christopher Paolini

Boken handlar om Eragon som är en bondpojke och en dag när han är ute så hittar han en blå skimrande sten, stenen visar sig vara ett ägg och en drake kläcks. Eragon rör vid den och draken ger honom ett skimrande ärr på hans högra handflata. Det är tecknet för Drakryttarna, som Eragon har hört talas om från historieberättaren Brom. Ärret ger Eragon förmågan att kunna använda trolldom.
Han håller sin drake gömd i en liten koja i skogen och får reda på att draken är en hona eftersom draken blir större och börjar kommunicera med Eragon via tankar. Han döper henne till Saphira efter en drake från Historien om Drakryttarna som Brom berättade om. Ärret på Eragons handflata skimrar så pass mycket att han blir tvungen att bära handskar.  
Eragon blir fundersam och bestämmer sig för att ta reda på mer om drakar och drakryttare genom att bryta sig in i Broms stuga och stjäla en bok som handlar om historien som Brom berättade om. Eragon blir påkommen och Brom upptäcker hans lysande handflata. Det visar sig att Brom kan mycket om sådant och börjar lära Eragon trolldom. Brom lär också ut det gamla språket som behövs för att kunna använda trolldom. På det gamla språket kan man nämligen inte ljuga.
Efter en ridtur med Saphira så upptäcker han att hans hus har blivit nerbränt och hans farbror som har tagit hand om honom ligger där död. Brom talar om för Eragon vilka som har gjort det och Eragon svär på det gamla språket att hitta och utplåna det som gjorde det här.

Boken var riktigt bra för att den var så väl skriven och jag rekommenderar boken starkt till alla, den duger att läsas om.

Boktipset är skrivet av vår gästbloggare och praktikant Rickard.

1 kommentar:

  1. Håller med. Eragon är en spännande berättelse i klassisk fantasystil. Själv lyssnade jag på boken med Tomas Bolme som uppläsare.

    SvaraRadera