02 maj 2013

Pojken som svävade av John Boyne

Att vara annorlunda - är det värst vär den som skiljer ut sig eller för dem runt om?

Barnaby Brocket är annorlunda, inte riktigt som alla andra. Han svävar nämligen. Hela tiden flyger han omkring där strax under taket. De enda gånger han inte svävar är när han får sätta på sig den tunga ryggsäcken som håller honom kvar på marken. Och sväva, det har han gjort ända sedan den sekund han föddes.
Barnaby själv lider inte så mycket av detta. Däremot så gör hans föräldrar det. De gör allt för att deras ovanlige son inte ska ses av andra. Han får inte gå i skolan som sina syskon och han får knappt vara utomhus överhuvudtaget. Barnabys mamma och pappa kan inte förstå vad de har gjort för att få ett sådant annorlunda barn. Allt de vill är ju att vara som alla andra. De tror dessutom att Barnaby svävar med flit.
En dag tar dock Barnabys mamma med honom på en promenad. Han får sätta på sig den tunga ryggsäcken och de beger sig till parken. Där tar mamma av honom väskan och säger att det är för det bästa samtidigt som Barnaby seglar iväg högt upp i luften, på väg mot alla möjliga äventyr.

Hur man kan skicka iväg sitt barn för att det är annorlunda kommer jag aldrig att förstå. Men vilka äventyr som Barnaby får vara med om! Och vilka människor han träffar! Det är ínte bara Barnaby som är annorlunda - och tur är väl det.

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar