20 augusti 2013

Om det var krig i Norden av Janne Teller

Att försöka sätta sig in i någon annans situation är inte alltid så enkelt. Att sätta sig in i hur det är att leva i ett land där kriget blossar för fullt är i princip omöjligt. Lägg där till att du måste fly med din familj. Fly till ett helt främmande land, till ett språk du inte förstår eller kan göra dig förstådd på, till ett tältläger där du lever i ovisshet om vad som ska hända härnäst. Det är inte enkelt på något sätt.

I Om det var krig i Norden utsätter Janne Teller läsare för ett tankeexperiment. Det är här i Sverige det är krig. Du, som läsare, befinner dig i den kalla och fuktiga källaren tillsammans med din familj. Din lillasyster ligger på sjukhuset med granatsplitter i huvudet. Staden är sönderbombad och det finns ingenstans att ta vägen.
Mitt i vintern får ni ändå chansen att komma ut ur landet. Ni kan fly till Mellanöstern och hamnar till slut i ett tältläger i Egypten. Nu börjar ovissheten: kommer ni att få stanna eller inte? Och hur ska ni försörja er? En del tycker att det inte alls är synd om er. Ni måste ju haft det ganska bra där borta i norr om ni hade pengar att betala flyktingsmugglarna. Tänk på alla de som är kvar. Och det gör du. Hela tiden. Vad hände egentligen med dina klasskamrater? Finns det någon kvar där hemma? Och vad är egentligen "hemma"?

På så lite som 51 sidor i passboksformat lyckas Janne Teller verkligen krypa in under skinnet på mig. Han får mig att tänka efter. Känna efter. Tänk om det var krig i Norden?

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar