28 november 2013

Det var en gång det som inte var - romska sagor

Bagir Kwiek är rom. Monica Hirsch är judinna. En dag träffas de och fikar på ett café i Göteborg. Bagir kommer ihåg när han var liten. Hela släkten åkte runt på campingplatser i Europa under somrarna. Ibland blev de stoppade på grund av att de var romer. Då ställde man husvagnarna på ängar utanför campingområdena, oftast i en stor cirkel med alla dörrar mot mitten som ett tecken på romsk sedvänja.

Där kröp man ihop tillsammans och berättade sagor flera timmar i sträck. Många roliga, andra kluriga och kloka. De handlar om hästar med magiska krafter. Listiga rävar som först är ganska elaka, men sedan snälla om man bara törs lita på dem. Monica ber Bagir berätta en saga. Då river han av den som hans barn älskar att fnissa åt, Gubben och den kloka tuppen.

Så gick det till när Det var en gång det som inte var kom till. Boken är en samling romska sagor, somliga flera hundra år gamla. Sagorna har levt vidare tack vare alla som lärt sig dem utantill. Bagirs mamma växte upp som gatubarn i Kosovo och hon berättar sagan om De förälskade bergen. Bagirs pappa gömde sig för nazister på kyrkogårdar under andra världskriget och han berättar också sagor i boken. Om du läser den här sagovolymen, glöm för all del inte att titta längst bak där det står vem som kommit ihåg vilken historia. Varje persons liv hade säkert kunnat bli en egen bok.

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar