02 december 2013

Bannlysta böcker 1 - Harry Potter

Några av världens mest hyllade böcker, översatta till över 60 språk, filmatiserade och vars bokserie till och med har flera temaparker. Så älskade men också så hatade. I Sverige förbjuder vi inga böcker på biblioteken men i USA kan man som medborgare i samhället anmäla böcker till biblioteksföreningen och få dem förbjudna. Harry Potter-böckerna toppar listan över anmälda böcker under åren 2000-2009.

Vad kan vara orsaken till alla anmälningar? Många ser Harry Potter som onda böcker då huvudpersonen är en trollkarl som kan magi. En annan åsikt är att böckerna försöker måla upp familjelivet som något dåligt. Främst eftersom Harry saknar sina föräldrar och bor hos de hemska Dursleys som han sedan lämnar. Men Harrys familj är blir hans vänner som han älskar. Familjen Weasly tillhör också en av de mest kära familjerna som någonsin funnits. Sedan är det här med ont mot gott. Bokserien blir mörkare och hemskare ju längre in i historien man kommer.

Harry Potter kanske inte är för alla. Dina föräldrar kan bestämma om böckerna passar just för dig just nu men det betyder samtidigt att ingen har rätt att förbjuda någon annans barn att läsa en speciell bok. Enköpings kommunbibliotek har många exemplar av böckerna. Välkommen in och låna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar