19 mars 2014

Festen i Hulabo av Britt G Hallqvist

- Mamma läste mycket för oss. Men jag kan inte minnas att det var många barnböcker, utan berättelser och dikter av "riktiga" författare.

Det berättar författaren Britt G Hallqvist (G står för Gerda). Hon skulle ha fyllt 100 år i år, men Britt dog 1997. Innan hon gjorde det hann hon skriva många egna böcker, verser och psalmer. Dessutom var Britt duktig på att översätta texter från andra språk. Den långa bokserien om Lilla huset på prärien är översatt av henne.

Britt tänkte ofta på alla som kanske har lite svårt att läsa. Särskilt mycket tänkte hon på oss när hon skrev spralliga boken Festen i Hulabo. Nu har den tryckts upp igen eftersom den blev otroligt omtyckt på 1960-talet när den var som allra nyast.

Boken handlar om när olika djur kommer hem till pojken Jöns som har kalas. Kaniner, guldfiskar, getter, kalkoner, grisar, kor och ja, några extremt tårtsugna höns. De kacklar och tjatar och längtar efter tårta på nästan varje sida. När tårtan äntligen ställs fram yr de helgalet upp i grädden. - Man får förlåta höns, säger Jöns och krattar slätt med gaffeln.

En stackars mask gömmer sig undan från allt ståhej. Men Jöns får syn på honom till slut när alla gått hem, och han tar upp den lilla i handen och vill hjälpa den ut i fuktig jord där maskar trivs bäst:

 - Där hoppas jag att du ska ha
 det riktigt, riktigt bra! 

Och masken fick en solig min
och viskade: - Din fest var fin!

Jo, hela berättelsen är på rim. Gillar man det och om man håller på att lära sig läsa själv, låna boken. Ta med den till mormor eller farfar, de känner säkert igen den från förr. Vem glömmer väl någonsin en bild på en grön hund som har förkylt sin vissna svans?

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar