25 april 2014

5768 visningar på youtube av Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson

Rosita Roos är rom. Hon är också 14 år, bor i en liten svensk småstad, ungefär som Enköping och drömmer om att våga stå på scen och bara släppa loss och sjunga. Hon gör det också. Från att ha trasslat in sig rejält under en musiklektion genom att påstå att hon gjort en läxa hon totalt glömt bort, bildas plötsligt ett tjejband. Lika plötsligt är tjejerna anmälda till en talangjakt på hemmaplan. Rosita står för sången närmast mikrofonen.

Men tro inte att det hela trallar på i rosenrött. Mellan raderna handlar det om att våga stå för den man är, och första steget är såklart att komma fram till vem man är.

Vem man är, vem man vill vara.

Rosita saknar och minns sin döda farmor. Kloka saker hon sa bor kvar i Rositas huvud fastän det surrar och surar runt omkring henne. Skinnskallarna i nian, bästa kompisen Ella som inte får vara med i bandet, Rositas svårt sjuka mamma, lärare som stöttar, lärare som sviker, killen Isak som filmar hela tiden, klipp som han sedan lägger upp på Facebook och Youtube.

Att komma från en kultur som folk har en massa åsikter om utan att egentligen veta ett skvatt gör det knappast enklare. Veta vem man är, stå för den man är.

Rosita fixar det. Hon gör det med ett intensivt filmande kameraöga som ramar in allt som sker...

5768 visningar på youtube vann Podiums och Le Romané Nevimatas skrivartävling "Att vara ung rom idag".

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar