04 juli 2014

Var är min syster? av Sven Nordqvist

Boken handlar om Lillebror som letar efter sin försvunna syster. För att hitta storasyster måste han sätta sig in i hennes tankar och drömmar. Jakten tar lillebror på äventyr genom ett riktigt drömland med många otroliga syner och vackra vyer. Man lär känna storasyster genom lillebrors historier trots att hon bara syns som en liten prick på många sidor.

“Alltid vill hon tävla, springa snabbast, klättra högst. Hon vinner nästan alltid, men blir jag tjurig då för det så tävlar vi igen och då förlorar hon.”

Från författaren av den tidlösa Pettson-serien kommer boken Var är min syster? som 2008 belönades med Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok. Sven Nordqvist fick idén till berättelsen för över 30 år sedan men Pettson och Findus kom i vägen. Boken tog ett och ett halvt år att göra färdigt och resultatet är inget annat än häpnadsväckande.

Teckningarna är fantastiskt fina och oerhört detaljerade. Dels för att det är Nordqvists tecknarstil men också på grund av att mest fokus lagts på just bilderna. Från början var det tänkt att det inte skulle vara någon text alls! Jag rekommenderar boken till både stor som liten då det oavsett ålder är lätt att slukas av de drömska målningarna och må bra av den fina sagan. Dessutom finns det några gömda budskap för den lite äldre läsaren…

Skrivet av Oscar, gästbloggare och sommarjobbare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar