01 september 2014

Havsvidunder av Bengt-Erik Engholm

Det sägs att varenda plätt på jorden finns på någon karta. Allting är upptäckt. Men vad finns i haven? Det vet vi inte. Visst blir man alldeles knottrig när man tänker på det? Det blir både jag och de som har gjort boken Havsvidunder.

Vad är det för några som simmar omkring där nere?

Somliga typer har man ju sett, med blaffiga tentakler, ögon som tallrikar och slemmiga slingrade armar. När man hittat på monster i läskiga rymdfilmer har man många gånger först ritat av märkliga blötdjur i havet. Rymden och havet påminner lite om varandra.

Mörkt, kallt, djupt och mystiskt.

Förr i tiden ljög man ofta om en enorm orm som kallades Havsormen. Kraken var en annan varelse som plötsligt kunde hoppa upp och sänka skepp. Fast man pratade nog mest om dem för att skrämma barn för att de inte skulle våga gå nära okända vatten och drunkna.Kraken kan också vara ett smeknamn för en jättebläckfisk vars ben kan bli femton meter långa!

En festligare bläckfisk är den så kallade härmbläckfisken. Om den blir rädd kan den blixtsnabbt härma sin fiende och se nästan likadan ut. Piff poff! så har härmbläckfisken bytt både färg och form. Smart va?

Den här boken är lätt att läsa, sidorna är fulla av teckningar av Jojo Falk.

Lämpar sig särskilt bra nu när badsäsongen är slut...

Brrrr.

Kolla om boken finns inne


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar