29 mars 2015

Den magiska kappan av Katarina Genar


 
Hon ler lite. Aldrig någonsin har hon ärvt kläder. Hon har alltid fått nytt. Så möter hon sin blick i spegeln. Hennes ögon är mörkare än vanligt, nästan svarta. Stearinljusens sken ger skuggor under ögonen. Hon ser annorlunda ut i kappan. Som om hon kom från en annan tid. Som om hon var någon annan.

När Livia fyller 11 år får hon en vacker röd kappa med svarta sammetsknappar. Hennes mamma har köpt den i en antikaffär och Livia tycker att de är den finaste present hon någonsin fått. Men när hennes bästa vän Klara fått prova den och tycker den är väldigt obekväm och kliar förstår hon inte varför. Kappan är ju så mjuk och skön passar Livia perfekt. Och på vägen hem från skolan, när hon som alltid går genom kyrkogården, tar hon en omväg till den norra delen där det bara finns så gamla gravar att det inte är någon som besöker dem längre. Där hittar hon en gravsten för en flicka som levde för flera decennier sedan och som bara blev 11 år. Livia tycker så synd om flickan och bestämmer sig för att göra graven fin. Men under de kommande dagarna känner hon av någon anledning för att gå dit varje dag och det får henne att börja bli sen till skolan och även ljuga för Klara. Och vem är den gamla farbrorn som börjar komma till graven?

Den magiska kappan är en mycket spännande berättelse som det är svårt att lägga ifrån sig när man väl börjat. Genom en dagbok som tar upp några av kapitlen får man även följa vad som hände då för så längesedan när den där flickan var vid liv. Och är kappan magisk eller inte? Och hänger det förflutna ihop med nuet? Och i så fall hur?


Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar