01 mars 2015

Hata Romeo av Rachael Wing


“Den Chris Banner som tillhör familjen Banner? Den Chris Banner vars familj har bråkat, förolämpat och på andra sätt frusit ut min familj under tjugofem år? Den Chris Banner vars fegis till far valde sitt jobb framför lojaliteten mot sin bäste vän? Den Chris Banner som jag hatar mer än pesten?!”

Bokens huvudkaraktär Jen Anderson blir både chockad och rasande när hon får veta vem som fått rollen som Romeo i skolan uppsättning av Shakespeares klassiska pjäs i vilken hon ska spela Julia. Chockad för att alla på skolan, även lärarna, vet mycket väl att de två inte bör beblandas och rasande för att när hon äntligen får spela hennes favoritkaraktär, Julia, så är det med killen hon avskyr.

Hata Romeo är en modern version av Shakespears kanske mest kända pjäs, Romeo och Julia. Även här råder en fejd mellan de två familjerna som har sitt ursprung i vad som hände mellan de två papporna när de var unga. Denna fejd har förts över till deras barn och Jen och Chris tyckte illa om varandra redan innan de träffades första gången. Här är dock Jen huvudkaraktären och har en mycket mer aktiv och utåtagerande roll än originalets Julia. Hon står upp för sig själv och sina vänner och drar sig inte för att svära och ibland även slå till någon i stundens hetta. Men för att få behålla rollen som Julia så måste hon hålla sig lugn. Om hon börjar bråka med Chris under repetitionerna så kommer hon att åka ut ur pjäsen. Saken blir inte lättare av att han är väldigt duktig på att retas medan han är bättre på att behärska sitt humör än henne. Men så kommer den repetitionen då de måste öva på den scen när de kysser varandra för första gången? För vad händer egentligen när en kyss på låtsas blir en kyss på riktigt. När det finns gnistor och känslor bakom den? Vad händer när du plötsligt börjar se någon som en egen person istället för den bild av honom och hans familj som målats upp för dig sedan du var liten? En person som du till din fasa inser att du faktiskt tycker om. Väldigt mycket.

Hata Romeo är en underhållande och välgjord modernisering av Romeo och Julia. Den moderna omgivningen tillåter karaktärerna mer svängrum och djup och Jen, som är den vars perspektiv man får följa, är en mångfasetterad och intressant karaktär som är väl medveten om sina känslor och våndas över vad de innebär för henne och de omkring henne istället för att bara låta sig svepas med. Och mycket hinner hända, både bra och dåligt, innan hon slutligen accepterar dem och tar tag i situationen en gång för alla. Helt enkelt en berättelse och karaktärer som mycket väl klarar att stå på sina egna ben trotts den än så länge odödliga pjäs den är baserad på.
 
Kolla om boken finns inne
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar