07 april 2015

Maze Runner - I dödens labyrint av James Dashner

Vilken är bäst? Boken eller filmen?

Oftast hör man att boken är bättre men är det alltid sant? Filmatiseringen av Maze Runner - I dödens labyrint (2014) tar sig friheter. Handlingen har ändrats, en del sämre och en del till det bättre.

När Thomas vaknar så befinner han sig i en hiss. Han minns ingenting. Hissen stannar i en glänta full av tonåringar. Ingen vet varför de är där. Runt omkring dem finns en stor labyrint full av klagare, farliga mekaniska varelser. Killarna vet att de måste ta sig ut ur labyrinten men vem har byggt den och vad finns utanför?

Maze Runner är en dystopisk berättelse som till exempel Hungerspelen och Divergent. Första boken är däremot mer som ett stort våldsamt äventyr och det är inte förrän i slutet man lär sig mer om världen utanför. Boken är spännande och läskig men författaren har krånglat till det med hur labyrintens utgång är skapad. Filmen har hittat en bättre lösning men resultatet har blivit att stora delar av handlingen har ändrats på grund av det. Det är troligen en smaksak vad man gillar bäst. Både bok och film har bra och dåliga delar. Det bästa skulle ha varit om man kunde ha slagit ihop de två. Därför rekommenderas att uppleva båda men att samtidigt vara medveten om att de skiljer sig mycket från varandra.

Kolla om boken finns inne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar