04 maj 2015

The Devil's Angel av Kevin Brooks

Kevin Brooks fick nyligen Bokjuryns pris för 2014 års bästa bok i kategorin ungdomsböcker med den spännande framtidshistorien Färgad (Pale). Många av hans böcker, både snabblästa och lite tjockare, är mycket populära. Nu har biblioteket hans senaste bok på engelska.

The Devil's Angel (2015) följer en sådan där kille som alltid testar gränserna och ofta mår som bäst när han går över gränsen. Det är den lugna killen Jack som berättar historien. En dag så dyker en ny elev upp i klassen - Dean. Han säger inget, sätter sig bara ner i en bänk och granskar klassen. När Dean har hittat värstingen i klassen (Carter, som nyligen stack en kniv i benet på en kille i matsalen) så reser sig Dean upp och utan ett ord smockar till Carter så han däckar. Dean väntar tills Carter vaknar till och fortsätter sedan slå honom blodig.

Det visar sig vara Dean sätt att markera att han inte tar någon skit, att man ska akta sig för honom och lämna honom i fred. Jack och Dean blir av en tillfällighet bästa kompisar och Jack ser snabbt var vänskapen med Dean tar honom. Dean gillar att gå över gränser, han gillar det farliga och det osäkra. På något sätt verkar Dean alltid komma ur knipan men en dag går han ett steg för långt.

The Devil's Angel är en snabbläst bok som är utgiven av förlaget Barrington Stoke. Det betyder att boken troligen kommer att översättas till svenska och ges ut på Argasso förlag. Temat påminner om andra Argasso-böcker, som till exempel Catherine MacPhails Glidaren. Visst kan man hålla på och larva sig och irritera andra personer men till sist slår det tillbaka på en själv. Det är alltid bäst att vara snäll och gullig. Då kommer man längst.

Kolla om boken finns inne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar