22 juli 2015

Trollskogen av John Holmvall

De där klassiska bilderna med troll och älvor i de svenska sagoskogarna, John Bauers gamla bilder som vi alla känner till, den känslan återkommer i John Holmvalls seriealbum Trollskogen (2015). Boken har fem korta historier med troll som kidnappar människobarn, älvor som har irrat sig vilse, hungriga svarttroll och skogens stora väktare.

Holmvall skapar sina bilder genom att först rita med blyerts och använda akvarell (vattenfärg), sedan skannar han in bilderna i datorn, förstärker skillnaderna och putsar på detaljerna. Resultatet blir både mysigt och lite läskigt. Jag gillar speciellt motsatsen mellan de stora trollen och de små människobarnen. Trots att barnen befinner sig på farliga ställen så vet de exakt vad som ska göras. Just detta gör att historierna känns nya och fräscha även om författaren använder sig av klassiska sagor som vi har växt upp med.

Egentligen är det nog bäst att du som läsare själv skaffar dig en uppfattning genom att läsa det här smakprovet från seriealbumet.

Seriealbum för yngre skolåldern är riktigt på gång och förhoppningsvis är Trollskogen bara ett av många bra seriealbum som kommer framöver.

Kolla om boken finns inne.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar