21 augusti 2015

Hej, Hello! av Helena Bross och Christel Rönns

När Helena Bross började skolan så hade hon mycket svårt att lära sig läsa. Hon kände sig dum. Men sedan fick hon reda på att hon var ordblind. Det var en lättnad att veta varför det var svårt att läsa. Med osäkerheten borta så försvann oroligheten och till slut lossnade även hennes läsning. Hon utbildade sig till lärare och har skrivit böcker ända sedan 1978. Många av hennes bokserier har blivit favoriter bland nya läsare. 90-talets bokserier Felix börjar skolan och Pia och Pappa är bara några av de många böckerna.

Även idag är hon aktuell som de mest populära författarna, speciellt för de som börjar lära sig läsa. Serien Solgatan 1 med Alex och Omar är skrivna enbart med versaler. I Minimysterierna löser kompisarna Kevin och Dina fall på löpande band. Mest populära är böckerna om Klass 1B. Hej, Hello! (2015) är helt ny och den 19:e boken. Alla kan läsas fristående.

Det är helg och Siri har tråkigt. Hennes bästa kompis kan inte leka eftersom hennes kusiner är på besök. Siris enda kusiner bor i USA och det är lite för långt för att åka bara för att leka. Men en kväll hojtar pappa glatt. Hans bror och familj ska på semester och undrar om de kan få bo hos Siris familj. Jättekul! tycker Siri. Men de pratar mest engelska hemma. Siri blir orolig. Tänk om hon inte kan prata med sin kusin Ben? Vad ska de då göra?

Numera börjar eleverna träna engelska direkt när man börjar skolan. Med den nya boken får de träna både på sin svenska och engelska. Ovanligt med engelska så tidigt? Kanske. Men det är som Bross skriver i boken. Det kan kännas lite konstigt, men man måste försöka, även om det känns läskigt.

Illustrationer av Christel Rönns.

Kolla om boken finns inne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar