18 april 2016

Inmurade av Lena Ollmark

Det finns något nere i källaren i Firnbyskolan. En kall närvaro bakom ryggen i mörkret i den nyrenoverade träslöjdsalen. För hundra år sedan hände något fruktansvärt där nere, den vintern när kylan var så stark att snörester blev kvar hela sommaren på skuggiga ställen, på den tiden när Firnby hette Solby. Det var något som sedan murades in och glömdes bort, något som blev kvar där i källaren och som har vaknat nu. Något som vill vara ifred.

Leo, Natta och Teddy har egentligen ingen anledning att vara kompisar. Dom gillar inte ens varandra särskilt mycket. Leo och Teddy vill definitivt inte vara med när Natta envisas med att de måste undersöka vad som händer nere i källaren. Dels är det fånigt att tro på spöken, dels är träslöjdsalen förbjudet område, och de vill inte råka illa ut. Men så blir en flicka skadad i en konstig olycka med en borrmaskin, och till slut förstår de att något måste göras och att de är de enda som kan göra det.

Inmurade är en tvättäkta spökhistoria, krypande kuslig och precis lagom otäck. Samtidigt har Leo, Natta och Teddy alla dom vanliga vardagsproblemen med kompisar och föräldrar och konsten att vara cool och vara en schyst kompis på samma gång.

När boken är slut är inte berättelsen riktigt färdig. Del två i serien Firnbarnen heter Brännmärkta, och del tre, Frostbitna, kommer ut hösten 2016.


Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar