23 maj 2016

Ninna och sjukhusfåglarna av Matilda Ruta

Om sjukhus är en färg tänker många vit. Eller kanske grön. Läkarnas kläder brukar ju vara turkosgröna när de opererar. Men om du läser Ninna och sjukhusfåglarna förstår du att sjukhus kan vara alla möjliga färger. Det är barnen och människorna som finns där som gör rummen och korridorerna färgglada. Röda, rosa och blå (mest blå faktiskt).  När sjukhusfåglarna flyger i solnedgången är det mest gult.

Fåglarna i sjukhusskogen
flyger iväg om nätterna.
Under dagen samlar de allt
ont som barnen inte gillar
och på natten ger de sig av.

De slänger alla tunga, klibbiga,
jobbiga känslor i havet.
Där blir de till stormar
och regnväder.

Matilda Ruta har gjort den här bilderboken tillsammans med barn på Gävle sjukhus. Det känns nästan som om man ligger där. Maskiner som piper. Röster, ljud, lukter och känslor. Vuxna som jobbar där, eller andra vuxna som är oroliga och stressade. Alla som pratar om sjukdomar fast man själv helst vill berätta vad man önskar sig i födelsedagspresent. Vilken lättnad det är att må lite bättre och få äta godis. Eller pyssla med glitter som vuxna säger - Wow jättesnyggt, när de ser.

Det kan vara jobbigt att vara på sjukhus. Kanske är det därför det ganska sällan skrivs böcker som handlar om det. Ninna och sjukhusfåglarna är en liten sällsam skatt. En skatt man inte ska gömma undan utan plocka fram. Även när man är frisk.

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar