30 augusti 2016

Den långa resan till Amerika av Joan Sandin

Åren 1868-69 rådde bistra tider i Sverige. Jorden torkade sönder, inget regn föll och det fanns ingen mat att odla eller äta. Djur och människor dog. Då flydde fler än femtio tusen svenskar till Amerika. Där hoppades man kunna börja om på nytt, arbeta och hålla sina barn friska och starka. Där hoppades man överleva istället för att svälta ihjäl.

Men resan dit var lång och farofylld. Människorna sov nästan på varandra ombord på skeppen och risken att bli smittad av svåra sjukdomar var stor. Biljetterna var dyra och helt säker på att allt skulle gå bra kunde man aldrig vara. Ändå tog alla dessa emigranter risken och for iväg. Man hade inget att förlora. Någon framtid i Sverige såg man inte.

Den långa resan till Amerika är en lättläst bok med många bilder som handlar om en familj i fattigdomens Sverige för närmare 150 år sedan. Mitt i nöden får de ett brev från farbror Axel som redan utvandrat till Amerika: Kom! Vi skall hjälpa er. Kom till Amerika! skriver han. På natten bestämmer sig far och mor att ta risken. De säljer allt de äger och ger sig av till Göteborg där båtar går till England. Därifrån tar nästa skepp dem allihop till "De Stora Möjligheternas Land". Stormen river och sliter, mor och Jonas får feber och blir svaga. Efter nästan två veckor når de New York. Blir det som de hoppats? Är alla friska? Vad händer nu...

Författaren Joan Sandin skriver följande rader på baksidan:

Min farfar och hans familj var några av alla dem som lämnade Sverige i hopp om ett bättre liv i Amerika. Precis som de svenska barnfamiljerna gjorde för länge sedan, lämnar nu nya flyktingar sina hemländer i hopp om en bättre framtid.

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar