10 februari 2017

Seriealbum: Lilla vampyren börjar skolan av Joann Sfar

Tänk dig att du är en liten storögd vampyr med sylvassa tänder. När mörkret faller är det livat i spökhuset där du bor. Vålnader slår takten med rasslande kedjor medan porslinet dansar på borden.

Men du är ledsen. För du vill börja skolan. Av hela ditt stela hjärta och din själlösa själ vill du det. Börja skolan, äntligen.

Eftersom din mamma råkar vara en god gast får du din önskan uppfylld. Glad i hågen svävar Lilla vampyren, för det är så du kallas, iväg. Det är fortfarande mitt i natten. Just precis den tiden på dygnet när det är helt ödsligt och tomt i en skola. Besvikelsen blir stor...

De Dödas Kapten får rycka ut som lärare och alla spöken och monster bänkar sig i klassrummet. Fast i hemlighet hittar Lilla vampyren något på sin plats. Skrivhäften med ogjorda läxor. Det kan ju bara inte en skolsugen vampyr motstå! Tisslande och tasslande börjar Lilla vampyren hjälpa pojken Hugo med hans uppgifter. Varje natt samma sak. Varje morgon samma förvåning när Hugo slår upp sitt bänklock. Vem är det egentligen som sitter och gör hans hopplösa läxor?! Pojken och vampyren börjar brevväxla. Men är det verkligen riskfritt och bra? Kan en vanlig skolpojke bli vän med en ovanlig liten vampyr?

Joann Sfar kommer från Frankrike och är en av världens främsta serietecknare. I det här mysrysliga albumet går han loss på sött läbbiga varelser. Det är lätt att hitta just sin lilla spökfavorit i gänget. Några av dem liknar faktiskt tecknaren Joakim Pirinens figurer. I handlingen väver Joann Sfar även in judiska traditioner, lite i smyg sådär, eftersom hans föräldrar härstammar från judar i Algeriet och Ukraina.

Om du är nyfiken på ett nytt seriealbum av det snällare, roligare slaget kan Lilla vampyren börjar skolan mycket väl bli din kompis innan nattlampan släcks.

Kolla om boken finns inne


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar