06 juni 2017

En droppe midnatt av Jason Diakité (2016)

Det här är en fantastisk bok av flera anledningar. Den handlar om rapparen Timbuktus liv men också om hans familjehistoria. Jason Diakite, känd musiker och radiopratare skriver här sin livs historia.

Den handlar om att han vill förstå sina föräldrars uppväxt. Det handlar om att han vill förstå vem han är, var han kommer ifrån, och vilket arv han fått som svart (eller är han vit?) - men också om den syn som vita har haft mot svarta under lång tid: med slaveri, förtryck, rasism. Hur kunde det ske? Och hur kunde folk stå ut i dessa fruktansvärda förhållanden?

Boken är en blandning av självbiografi och en berättelse om hans föräldrar och släkt i USA. Jason intervjuar sin pappa och åker själv till USA för att träffa avlägsna släktingar för att förstå sitt eget ursprung.

Det blir en stark läsupplevelse. Jason visar upp ett imponerande språk. Du kommer bli fängslad av historien, upprörd över människors elakheter och påverkad av den starka vilja som svarta i USA visat upp under så lång tid - trots att de varit kuvade och fråntagna alla rättigheter och värdigheter en människa ska ha!

LÄS! Boken passar bäst för dig som är 15 år eller äldre! Läsvan ska du vara.
Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar