20 november 2009

Kapten Svea - Svensk superhjälte!

Skatans nyckel är första delen i serien om Svea, eller Kapten Svea, som får reda på att hon har superkrafter och måste slåss mot ondskan.

Svea bor på söder i Stockholm. Hon har det ganska jobbigt i skolan. Hennes bästa kompis Emma börjar umgås med innetjejen och dissar Svea eftersom hon anses vara tönt. Svea är minst sagt irriterad men får annat att tänka på. Klassen ska ta tbc-spruta och alla är spända och rädda. Svea kan höra hur alla skriker när de får sprutan trots att skolsysterns rum är ljudisolerat. När det är Sveas tur så beter sig sköterskan konstigt och luktar surt. Detta upprepar sig i andra delar av skolan och med andra lärare.

Tillbergs bok känns riktigt färsk, med brist på andra ord. Idén med en tjej från Stockholms innerstad som inser att hon har superkrafter skulle kunna bli plump men här dras man in i historien på ett sånt bra sätt. I början handlar det inte om superkrafter. Det är istället en vardaglig historia som en vanlig tjej som har problem med kompisar, kärlek och förlorade familjemedlemmar. Hennes insikter kommer gradvis. Tillberg kopplar även hennes upplevelser till den svenska historien. Boken får en trolig bas, grundad på verkliga personer och på verkliga platser.

Den här delen är en skapelseberättelse, Kapten Sveas skapelseberättelse, i samma anda som Spindelmannens eller Läderlappens. I en del av boken kommer Svea även i kontakt med hennes framtida fiender, och de övertygar. I del två går hon till Staffars serier för att fördjupa sig i superhjältar. Där förklarar mannen i affären att det som gör superhjältar bra är att de har en speciell egenskap. Stålmannen är ointressant eftersom han är bra på allt. Han har egentligen inget som utmärker honom. Sveas fiender är däremot ett mycket intressant gäng som jag ser fram emot att läsa mer om.

Två delar har för tillfället utgivits. Del två heter De ondas blommor. Del tre, Eldflugornas herre, kommer i april 2010.

Kolla om böckerna finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar