07 januari 2010

Fallen flicka av Christina Wahldén

Fallen flicka handlar om Rona som är 16 år. Hennes familj har flytt från krig och fattigdom i Afghanistan och kommit till Sverige för att börja ett nytt liv. Rona trivs i skolan och drömmer om att bli läkare. Dessvärre tvingas hon leva i två världar. Den där hemma där hon tvingas passa upp på familjen och inte har något att säga till om alls. Trotsar hon fadern blir hon bestraffad både fysiskt och psykiskt. Den andra världen, i skolan, erbjuder den fristad hon så väl behöver. Men hon inser alltmer att de möjligheter och den frihet hon kan se och lära sig om i skolan, kanske aldrig kommer att bli verklighet för henne.

Det här är en mycket läsvärd bok som skildrar en verklighet som tyvärr är vardag för många unga flickor i Sverige. Jag har svårt att tänka mig att den lämnar någon oberörd. Berättelsen är gripande och bitvis riktigt otäck.

Christina Wahldén är förutom författare, även kriminalreporter och det märks tydligt på hennes sätt att skriva, men även på de ämnen som hon väljer för sina böcker. Handlingen i Fallen flicka känns mycket trovärdig och karaktärerna känns verklighetsförankrade. Som läsare får man hela tiden känslan av att precis så här skulle det kunna gå till i verkligheten, vilket gör upplevelsen av boken ännu starkare. Christina Wahldén har tidigare skrivit om andra aktuella och svåra ämnen som på olika sätt berör ungdomar, t.ex. våldtäkt i Kort kjol och om unga förövare och brottsoffer i Det dina ögon ser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar