30 augusti 2010

Frankenstein av Mary Shelley, Rosie Dickins

När författaren Mary Shelley växte upp under 1800-talet umgicks hon flitigt med Percy Shelley (som senare blev hennes man) och lord Byron. En tråkig dag kände de för att hitta på spökhistorier. Killarna tröttnade rätt snabbt, men se Mary satte igång att skriva på allvar. Padang! Så landade Frankenstein bland våra klassiker.

Storyn om monstret som blir till av en vetenskapsman genom elchocker och uppgrävda likdelar ruskar om hela världen, år ut och år in. Filmer har också gjorts med diverse sminktejpade skruvar i groteska monsterskallar. (Kolla gärna gamla trailern längst ner!)

Människans uppfinningsrikedom ställs mot sin vassaste spets. Tänk om vi plötsligt experimenterar, klonar och rotar för mycket tills vi alla går under? För det var ju det han gjorde till sist, vetenskapsmannen Victor. Suget efter att vara först och belönas med tjusiga priser, har sitt eget pris.

Just den här boken är en ny och mer lättläst version av Mary Shelleys berättelse. Texten är luftig och bilder återfinns på varje uppslag. Ibland tar de upp mer än halva sidorna. Låter säkert frestande för den som vill att det skall gå undan? Men vet i katten om det ändå inte är bäst att ta sig ett par stunder extra och läsa originalet. För det är ingen lätt match att skapa spänning om man hoppar över och förkortar. Nog försöker författaren Rosie Dickins tappert, fast mig läskar hon bara till att leta fram Marys egen variant. Som tur är hindrar inget från att läsa båda böckerna?!

Kolla om boken finns inne

Kolla filmtrailern

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar