18 maj 2011

Den andre Will Grayson av John Green & David Levithan

Det är kul med författare som vågar. Amerikanen David Levithan är en sådan. Han har till exempel skrivit en av de få queera ungdomsromanerna: Ibland bara måste man. Där skildrar han kärlek, men framför allt älskande, på ett sätt som gör själva läsningen till en förälskelse. Redan då var det tydligt att han har förmågan att krypa in under skinnet på sina gestalter. Och att han står på alla ungas sida.

Efter den boken har David Levithan samarbetat med andra författare. Ett skrivande som förutsätter modet att släppa kontrollen och lita på berättelsens lyskraft. I Nick & Norahs oändliga låtlista skrev han och Rachel Cohn vartannat kapitel, med lyckat resultat.
I Den andre Will Grayson (2011) heter samarbetspartnern John Green. Och det blev en alldeles fantastisk roman.

Som titeln antyder handlar boken om Will Grayson, en förvirrad sextonåring som önskar att han vore osynlig. Men det är svårt med en bäste vän som Tiny Cooper. En två meter lång och storväxt bög, som inte har det minsta problem med vare sig sin läggning eller sin storlek. Som dessutom har bestämt sig för att till varje pris sätta upp musikalen om sitt eget liv "Tiny Dancer" i gymnasieaulan. I en annan stad finns samtidigt en annan kille, en skörare Will Grayson. Och vid en given tidpunkt ska de båda Will Graysons vägar korsas. Det är då berättelsen verkligen flammar upp.

Den andre Will Grayson är en bok som är svår att lägga ifrån sig. Kanske beror det på den starka närvarokänslan. Det känns ofta som att vara i samma rum som Will - eller kanske i samma själ. Där finns trasighet, kärlekslängtan, förtvivlan, skam, stolthet och hopp. Men också vänskap. Och en vän som Tiny Cooper borde alla ha!

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar