17 maj 2011

Min pappa är snäll och min mamma är utlänning av Emmy Abrahamson

Min pappa är snäll och min mamma är utlänning (2011) är en underbart varm och underhållande berättelse om vänskap, kärlek och kulturkrockar.

Alicja har en svensk pappa och en polsk mamma. Det låter väl inte så farligt, men mamma är alldeles för polsk tycker Alicja. Hon syns och hörs för mycket, och är pinsam helt igenom. Pappa har åkt på studieresa till USA och då passar mamma Beata på att ta hem ett par polska hantverkare som ska fixa köket och badrummet svart. Inte nog med det, en kvinnlig släkting med 13-årig dotter från Polen bjuds att bo hemma hos dem. Men bara tills mamma har hittat ett svart städjobb till släktingen, och kanske en man att gifta sej med också.

Berättelsen handlar också om att Alicja blir kär i killen som bästisen Nathalie gillar. Hur ska hon göra? Nathalie och Tysta Marie kommer att hata henne för att hon blivit ihop med Ola. Ska hon göra slut med Ola eller förlora sina bästa vänner? Den polska sysslingen verkar också ha blivit kär i Ola...

Kan det bli värre? Ja, det kan det. Följ med Alicja och de polska släktingarna till Vadstena där de ska få se och höra påven! Där hamnar de i tidningen av helt fel orsaker, vilket får Alicja att undra varför de aldrig kan göra sådant som alla andra gör. Varför måste allt vara så polskt jämt? Följ också med på ett underbart dråpligt polskt bröllop i familjens trädgård! Och hur går det med kompisarna och kärleken i all denna dårskap? Och Alicjas mammas soppa, vad består den egentligen av?

En härligt uppfriskande berättelse av en debuterande författare! Hoppas det kommer mer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar