09 oktober 2011

En nyckel, en gåta och fyra brev av Rebecca Stead

Fyra mystiska brev, en vän som inte längre verkar vara ens vän och tidsresor. Ja, det är vad En nyckel, en gåta och fyra brev (2011) handlar om. Bland annat.

Miranda är huvudpersonen i denna berättelse och hon bor tillsammans med sin mamma i New York. I lägenheten bor också för det mesta mammans pojkvän. Men någon nyckel har han inte fått. Miranda förstår inte riktigt varför, men mamma har säkert sina skäl.

Under en ganska kort period så händer det nästan alldeles för mycket i Mirandas liv. Hennes bästa kompis sedan första levnadsdagen, Sal, verkar inte längre vilja vara hennes vän. Sedan den där dagen när han blev nedslagen när de var på väg hem från skolan väntar han aldrig på henne längre och de pratar knappt med varandra i skolan. Miranda kan inte förstå vad hon kan ha gjort men hon har mycket annat att fundera över. Till exempel vad de där små lapparna med mystiska meddelanden till henne som dyker upp när annat försvinner. Vad betyder de egentligen? Och vem är det som skickar dem? Och kan man verkligen resa i tiden?

Det här är en bok som väcker många tankar. Jag ska villigt erkänna att jag ibland kände mig lite borttappad i handlingen, men allt knyts ihop i slutet. Det är superspännande att försöka sätta sig in i Mirandas värld och hur hon uppfattar allt som händer kring henne. Och faktiskt, en del saker får sin alldeles logiska förklaring. Andra får det inte. Eller vad tycker du?

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar