07 maj 2012

Aldrig släppa taget av Holly Goldberg Sloan

Jag har sträckläst. Jag har hållit andan. Jag har gråtit.
Aldrig släppa taget (2012) är Holly Goldberg Sloans debut. Det är utan tvekan en bok som berör. Sam Smith lever ett kringflackande liv med sin kriminelle och psykiskt sjuke pappa. De flyttar från ställe till ställe i den gamla risiga bilen. Han har aldrig gått i skolan men känner ett stort ansvar för sin lillebror. Riddle far illa av det liv de lever och har helt slutat tala, istället kommunicerar han med detaljerade teckningar och bär ständigt med sig en telefonkatalog. Sams uppgift blir att skydda sin lillebror från faderns vansinniga påhitt och att skaffa mat.

Musiken är viktig för Sam. En söndag går han i kyrkan och ser Emily sjunga solo. De ser varandra och förälskelsen är ett faktum. De båda sjuttonåringarna går långa promenader och upptäcker att de kommer från två olika världar. Emily har en varm och kärleksfull familj, ett hus att bo i, spelar fotboll och har bra betyg. Så småningom tas Sam och Riddle emot med öppna armar av familjen Bell. Hennes mor Debbie som är sjuksköterska tar hand om Riddle och hans astma. Fadern, Tim, som är musiklärare upptäcker Sams musiktalang.

En dag upptäcker Sams pappa vad hans söner håller på med. De packar kvickt och drar vidare. Han gör klart för dem att de inte ska kontakt med utomstående. Kvar finns familjen Bell som undrar över vad som hänt. Emily är utom sig av förtvivlan och den kärlekskranke Bobby Ellis ser sin chans att hjälpa henne luska i vad som hänt Sam. Trots att Bobby är både populär, snygg och hjälpsam kan Emily inte glömma Sam. Hon vill bara inte ge upp hoppet om att han ska komma tillbaka levande. Ändå kan hon inte bortse från de polisrapporter som strömmar in från andra delstater om vad som har hänt de båda bröderna.

Författaren är även filmregissör och det märks på sättet att skriva. Personerna i boken är visuella och som läsare kan man se dem framför sig i sitt inre. Vill du läsa en oförglömlig berättelse? Då är Aldrig släppa taget en perfekt bok för dig!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar