10 juni 2012

Ett hus utan speglar av Mårten Sandén

Släkten är samlad för att vänta på att Henrietta, en gammal dam på över hundra år ska dö. Medan de vuxna både är ledsna och stressade upptäcker Thomasine och hennes kusiner det gamla huset. Det visar sig vara som gjort för kurragömmalek men många olika rum.


Det hela börjar med att den yngsta kusinen Signe påstår att hon träffade någon som hon lekte med när hon gömde sig. Hon verkar dessutom alldeles förändrad efter det där mötet. Allt eftersom lär barnen känna det åttakantiga rummet som ett tag kallades "The changing room", dvs ombytesrummet. Förr bytte man kläder i det rummet men det verkar också gå att ändra tid i rummet. Kan det ha någonting att göra med att husets alla speglar står gömda där?

De som går in i rummet och träffar flickan som Signe lekte med blir förändrade. Liksom lättade och gladare. Det är precis som att det finns en tanke med att det ska gå in där, som om någon försöker hjälpa var och en av dem.

Ett hus utan speglar (2012) är en lugn och mystisk berättelse om betydelsen av att lyssna på varandra och hjälpa varandra när det behövs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar