05 juli 2012

Jellicoe road av Melina Marchetta

Jellicoe road
Jellicoe Road är världens vackraste plats men samtidigt också starkt förknippad med olycka, försvinnanden och död. Det är också titeln på den historia som på ett fint och klurigt sätt väver ett nät runt staden Jellicoe i Australien och några av dess invånare.  

För föräldralösa Taylor Markham är Jellicoe Road och Jellicoe school platsen för trygghet. Det är där hon går i skolan som hon också är hennes hem. Elva år gammal lämnades hon på en bensinstation av sin mamma och plockades strax därefter upp av en kvinna som heter Hannah. Det är Hannah, både hemlighetsfull och sorgsen, som blir Taylors centralpunkt i livet. När hon plötsligt försvinner brister det för Taylor. 

Samtidigt som Taylor blir övergiven av Hannah får hon ta över ledningen för ett elevhem på skolan och förväntas därmed också leda skolan i ett traditionellt territoriekrig. Kriget är något som hittades på att uttråkade elever på skolan tjugo år tidigare och ska föras mellan skolan, "jellisarna" från staden, och kadetterna från militärskolan. Kriget leds av ledarna som också är de mest eftertraktade och snyggaste i berättelsen (så klart!). Det visar sig dock att att Taylor och kadetternas ledare Jonah Griggs, har träffats förut när de båda två var på rymmen.

I Jellicoe Road (2012) får vi följa Taylors jakt på sin egen historia. Var finns hennes mamma och vem är hennes pappa? Nyckeln till hennes förflutna är kopplad till Hannah och den kursiverade texten som bryter av berättelsen lite då och då. Denna kursiverade text kan tyckas konstig och svår i början men blir allt viktigare och mer intressant ju längre in i historien man kommer. Som läsare får vi nysta upp och pussla ihop för att kunna förstå Taylors historia.

Kolla om boken finns inne

1 kommentar:

  1. Jag tycker den var jättebra! Det var lite svårt att hänga med i början som sagt, om jag inte hört så mycket bra om boken hade jag nog slutat läsa. Men när man väl började förstå hur allt hände ihop var det verkligen värt besväret. Bästa boken på länge!

    SvaraRadera