23 augusti 2012

Sjutton år och skitsnygg av Emma Granholm

Emma Granholm är min favorit bland dagens ungdomsboksförfattare som skriver om det verkliga livets alla glädjeämnen och hemskheter. Hennes förra bok, Ett nytt liv på köpet (2009), var som ett knytnävsslag mitt i magen. Mina förhoppningar var därför på helspänn inför hennes nya bok Sjutton år och skitsnygg (2012).

Handlingen verkade vid första anblicken lite mjäkig. Felix kommer hem från en två veckors semesterresa på Kreta. Han är van att stå i centrum och vara den coola killen alla tjejer vill vara ihop med och alla killar vill vara kompis ser upp till. Men något har hänt på dessa två veckor. Hans flickvän och bästa kompisar beter sig konstig. Det visar sig att det har flyttat in en ny kille till stan som de tycker är jättecool. Denna Zäta blir direkt Felixs fiende och motståndare till platsen som den coolaste killen i stan.

Det som gör historien extra intressant är Felixs bakgrund. Felix har inte alltid haft den position han har nu. Han fick gå om sexan och under den sommaren så bestämde han sig för att ändra stil, bli tuffare och börja träna och lyfta vikter. Från att vara en blyg och osynlig kille så blev han, med en viss ansträngning, skolans mest omtalade och populära. Men han har fått kämpa för sin position och nu när Zäta kommer in som ett bombnedslag några veckor innan gymnasiestarten så återkommer Felixs osäkerhet och rädsla. Sjutton år och skitsnygg är en spännande inblick i de stora känslor som kan finnas bakom en till synes cool och känslokall människa.

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar